Du har exempelvis möjlighet att få en låg ränta om du ansöker om lån hos Collector Bank. Dem kan erbjuda en ränta från 2,95 % - 27,0 %. Om du har en väldigt bra kreditvärdighet så kan du exempelvis ansöka om lån hos dem på 10 000 kr och bli erbjuden en ränta på 4 %. Väljer du då en återbetalningstid på 1 år kan din månadskostnad att bli 851 kr, vilket betyder att ditt lån kommer att kosta 10 218 kr efter ett år. Väljer du en återbetalningstid på 4 år med samma förutsättningar, kommer din månadskostnad att bli 226 kr, vilket ger en total kostnad på 10 838 kr.
Men om du hos Collector bank skulle bli erbjuden en ränta på 13%, så skulle lånet med en återbetalningstid på 1 år att ge en månadskostnad på 893 kr som ger en total kostnad på 10 718 kr. Återbetalningstiden på 4 år skulle ge en månadskostnad på 268 kr och en totalkostnad på 12 877 kr.
I detta exempel ser man hur en låg ränta kan spara dig 500 kr med en återbetalningstid på 1 år och strax över 2000 kr med en återbetalningstid på 4 år.
Vad avgör räntan när jag skall låna 10 000 kr?
När du ska ta ett lån så betalar du alltid ränta på lånet, men vad är det som avgör räntan? Delvis så kan olika långivare erbjuda olika räntor, den lägsta möjliga räntan hos en långivare kanske är 3% men hos en annan 9%. Den räntan som du blir erbjuden baseras på hur stor risk långivaren tar när den lånar ut pengar till dig.
Om du har en sämre kreditvärdighet så ser långivarna att det är större risk att du inte kommer betala tillbaka lånet, och därför kommer dem att erbjuda dig en högre ränta. Men om du har en bra kreditvärdighet, uppfyller inkomstkraven så kommer långivaren ta en mindre risk, då dem ser att du med stor sannolikhet kommer att betala i tid och i det fallet kan de erbjuda dig en lägre ränta. Så vill du öka dina chanser att få en lägre ränta kan du försöka att öka din kreditvärdighet genom att se till att inga kreditupplysningar på dig görs och att du betalar alla dina räkningar i tid.
När man ansöker om lån kan man också stöta på begreppet effektiv ränta, och det är den totala kostnaden för lånet, alltså räknar man med alla andra avgifter som kan tillkomma. Det blir då lättare för dig att se och jämföra vad lånet kommer att kosta dig. Ett lån kan ha en låg ränta men en hög effektiv ränta, och då betyder det att det tillkommer mycket andra avgifter.
Går det att låna 10 000 kr räntefritt?
Om du vill ta ett lån på 10 000 kr under en kort period så kan du hitta lån där det är räntefritt. Det brukar vanligtvis vara snabblån detta gäller, som man ofta betala tillbaka inom 14- 31 dagar. Vill du ha lånet räntefritt då är det viktigt att betala inom den överenskomna tiden, för om du inte gör det är det inte ovanligt att du får betala en dröjsmålsränta som kan vara väldigt hög.
Det går även att hitta erbjudanden om privatlån som ger en eller flera räntefria månader. Vanligast då är att man erbjuder nya kunder den första månaden räntefri, för att man ska locka kunderna till att välja dem. Är den första månaden räntefri och du betalar av lånet inom den månaden så kommer lånet för dig bli räntefritt. I vissa fall kan dem ge mer än en månad fri från ränta, men det är ovanligare.
Du kan alltså låna 10 000 kr räntefritt i vissa fall, om du hittar ett sådant erbjudande, men det gäller bara över en kortare tid. Vill du ta ett lån på 10 000 kr under ett år så går det inte att få hela perioden räntefri. I vissa fall när man hittar lån som kan erbjuda en räntefri tid så är lånet även utan uppläggningsavgifter eller aviavgifter, vilket leder till att lånet blir gratis för dig, du behöver då bara betala tillbaka den summan som du lånat.
Vad mer för kostnader kan tillkomma utöver ränta?
Utöver ränta så är de vanligaste kostnaderna som kan förekomma på lån en uppläggningsavgift och aviavgift. Uppläggningsavgiften är en engångskostnad som man betalar första månaden, och är kostnaden långivaren tar för att dem gett dig lånet och lagt upp en plan. Den brukar inte vara mer än 600 kr och i vissa fall är den gratis, men hso någon långivare kan den även vara dyrare.
En annan vanlig avgift är en så kallad aviavgift, som man betalar varje månad för att långivaren skickar en faktura till dig. Även om du får den online eller i pappersform så kan dem ta ut en avgift, vanligtvis mellan 19 kr - 60 kr. Precis som med uppläggningsavgiften så tar långivaren i vissa fall inte ut en aviavgift, men vissa gör det. Väljer man att betala med autogiro så slipper man denna avgift, då betalningen görs automatiskt och långivaren inte måste skicka en faktura till dig.
Det kan även tillkomma andra avgifter, men om man sköter sina betalningar så är det mest sannolikt att det är de två ovannämnda som du kommer stöta på. Om du missar en betalning är det inte ovanligt att du även får betala en påminnelseavgift när långivaren påminner dig att betala, och i de fallen kan man även få betala en dröjsmålsränta ibland.
När du jämför lån så kan du jämföra dess olika effektiva räntor, då alla avgifter är medräknade i den. Ett lån med en uppläggningsavgift och aviaavgift har en större hopp i procentenheter mellan räntan och den effektiva räntan än ett lån utan dessa avgifter. Den effektiva räntan ger alltså en mer rättvis bild av vad lånet kommer att kosta dig.